Atletismul românesc a revenit pe podiumul continental după o pauză de patru ani prin cucerirea a două medalii de bronz la a 33-a ediție a Campionatelor Europene indoor, desfășurate, la Praga (5-8 martie).Trofeele României la competiția din Cehia au fost obținute de cea mai tânără componentă a lotului tricolor, Florentina Marincu (18 ani), la săritura în lungime, cu 6,79 m, și de cel mai experimentat atlet, Marian Oprea (33 de ani), la triplusalt, cu 16,91 metri. De remarcat că Florentina Marincu a doborât de două ori recordul european de junioare care îi aparținea încă de anul trecut, iar Marian Oprea a reeditat performanța reușită la C.E. Paris 2011. De asemenea, delegația României a mai obținut două clasări în apropierea podiumului, respectiv

un loc 4, la lungime, prin Alina Rotaru, și un loc 6, prin Cristina Bujin, la triplusalt.
Formidabila Florentina
Florentina Marincu, antrenată de Nicolae Alexe, la CNS „Cetate” Deva,  a concurat perfect, în ciuda emoțiilor normale pentru cea mai tânără participantă la competiție. Sportiva antrenată de Nicolae Alexe a reușit să se califice în finală cu o săritură „calculată” de 6,57 metri, aflată sub recordul său personal de 6,67 metri, iar apoi, în lupta pentru medalii, s-a autodepășit, reușind două recorduri europene la nivel de juniori. În finală, „Flori” a început cu emoții și a ratat prima săritură. Talentul și ambiția au învins tracul, iar a doua săritură de 6,70 metri a însemnat o triplă lovitură: nou record european de junioare, nou record național și plasarea în calculele pentru medalie. Au urmat două sărituri valoroase de  6.59 metri și  6.60 metri și una fabuloasă de 6.79 metri care a stabilit un nou record european de junioare și i-a adus medalia de bronz, în ciuda ratării de la încercarea a șasea. A doua româncă din concurs, Alina Rotaru a avut cea mai bună performanţă de 6,74 metri și s-a clasat pe locul patru. Florentina Marincu, antrenată de Nicolae Alexe, mai are în palmares două titluri de campioană mondială de cadete, la lungime și triplusalt, în 2013, la Donețk. Proba a fost câştigată de Ivana Spanovici (cu 6,98 metri, nou record naţional al Serbiei, cea mai bună performanță europeană a anului și a doua pe plan mondial), urmată pe podium de Taroum Moguenara (Germania, cu 6,83 metri, cea mai bună performanţă personală a sezonului).
Lacrimi de fericire și laude de la Gabi Szabo
Florentina Marincu a afirmat după premiere că a început să plângă în timpul concursului, când a fost sigură de câştigarea medaliei. „Concursul a fost foarte puternic, știam că pot, deși la prima încercare nu am fost atât de sigură. Toată lumea m-a încurajat și mi-a spus să fac ce știu eu să fac mai bine. După concurs am început să plâng de fericire și cred că, acasă, și mama a avut lacrimi în ochi. Bucuria este cu atât mai mare cu cât mi-am bătut de 2 ori recordul european de junioare. Sunt extraordinar de fericită! Am crezut în forţele mele şi credeam că am să iau o medalie!” a declarat Florentina Marincu, pentru site-ul oficial al FR Atletism. Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabi Szabo, multiplă campioană europeană, mondială şi olimpică la atletism, a declarat că sportiva s-a autodepăşit, doborând de două ori recordul european. „Florentina Marincu şi Alina Rotaru sunt atlete cu potenţial enorm pentru Jocurile Olimpice din 2016. E o bucurie medalia de bronz a Florentinei, mai ales că ea a doborât în această finală de două ori recordul european de junioare, la 6.70 metri şi la 6.79 metri. Merită felicitări, la fel ca şi Alina Rotaru. S-au bătut două românce pentru medalie, a fost frumos şi plin de emoţii să urmăresc de la faţa locului lupta lor. Au luptat şi s-au autodepăşit amândouă”, a declarat Gabi Szabo.
„Struțu” revine în top
După patru ani, triplusaltistul Marian Oprea, vicecampion olimpic în 2004, antrenat de Doina Anton, și-a trecut în palmare o nouă medalie continentală. „Struțu” a cucerit medalia de bronz grație încercării a doua care a măsurat 16,91 m (SezonBest) și a ambiției de sportiv de 23 de ani, deși el are 33 de ani. Imediat după concurs, atletul legitimat la CS Dinamo – CSM Craiova a făcut următoarea declarație: „Sunt mulțumit de rezultat, cu toate că mă așteptam la ceva mai mult, dar atâta timp cât este medalie înseamnă că este în regulă. De fapt, nu am avut în plan să fac acest sezon de sală, să particip la aceste Europene. După Naționale m-am simțit cam rău din punct de vedere fizic, am avut o problemă delicată, dar pentru că nu a fost totuși ceva grav, am depășit momentul. Normal că mă gândesc la Jocurile Olimpice de la Rio. Dacă nu o făceam, nu eram aici. Rio va fi popasul, iar drumul spre el a trecut pe aici, va trece pe la Beijing, la Mondiale și iar pe la Europenele în aer liber”. Pe primele două trepte ale podiumului la triplusalt au urcat portughezul Nelson Evora (17,21 m) și spaniolul Pablo Torrijos (17,04 m).
Premii de câte 5.000 de euro
Medaliile de bronz obținute la Campionatele europene de atletism indoor de la Praga de săritoarea în lungime Florentina Marincu și Marian Oprea, la triplusalt, vor fi recompensate, conform deciziei Federației de specialitate, cu premii de câte 5.000 de euro, a reamintit, la Praga, președintele FRA, Ion Sandu.  Iată însă recompensele pentru CE hotărâte de Federația română de atletism, de la primul loc la al 8-lea: 15.000, 10.000, 5.000, 4.000 (este cazul Alinei Rotaru, ocupanta locului 4 la lungime, la Praga), 3.000, 2.000, 1.000 și 500 euro.

FacebookLogin Form

Trafic.ro

Copyright SILVERSOFT © 2014. All Rights Reserved.