CFR Cluj şi Universitatea Cluj ocupă locurile doi și trei în clasamentul echipelor din Liga I cu cei mai mulți jucători străini. CFR Cluj are 16 „stranieri” în lot, Universitatea Cluj are 13, iar lidera ierarhiei între echipele cu cei mai mulţi străini utilizaţi este Petrolul (18), conform unei statistici realizate de LPF.
Steaua în coada clasamentului, Viitorul pe ultimul loc
Liderele acestui top, Petrolul și CFR Cluj, au oferit și meciul cu cei mai mulţi străini pe teren (21 pe durata celor 90 de minute) care s-a jucat în etapa a 6-a, scorul fiind Petrolul-CFR 1-2. Tot prahovenii deţin un alt record în stagiunea curentă: 13 străini utilizaţi într-un singur joc, în runda a 15-a, la Petrolul - ASA 2-0. Cele trei formații care preferă jucătorii din străinătate, Petrolul, CFR Cluj și U. Cluj, în fața celor autohtoni sunt urmate într-un clasament alcătuit pe baza aceluiași criteriu de Astra şi
Concordia Chiajna cu câte 12, Pandurii cu 10, Oţelul (9), ASA Târgu Mureș, CSMS Iași, CS U Craiova (toate cu câte 8), Gaz Metan Mediaș (7), FC Braşov, Dinamo (ambele cu câte 6), Ceahlăul (5). Foarte puțini jucători străini se află în loturile echipelor FC Botoşani, Rapid şi Steaua, care au numai câte 4 astfel de fotbaliști. Echipa cu cei mai puțini jucători din afara granițelor este FC Viitorul care se poziţionează în partea opusă a clasamentului, cu doar trei fotbaliști străini care au minute jucate în tur.
Ceferiști au stranieri de top
Pe baza altor date statistice ale activității jucătorilor străini în actuala ediție de campionat date publicității de LPF se observă că „stranierii” de la CFR Cluj sunt printre cei mai valoroși din Liga I. Astfel, portarul Mario Felgueiras este singurul fotbalist străin din Campionatul Național Liga 1 care a purtat banderola în toate minutele jucate, deși 13 jucători străini au început meciurile din postura de căpitani. De asemenea, singurul fotbalist care a reuşit să marcheze în cinci meciuri consecutive a fost francezul Gregory Tade (CFR Cluj, între etapele a 4-a și a 8-a). Cei mai buni marcatori străini au fost Tamuz (Petrolul) și Tade(CFR) cu câte 10 goluri, respectiv, Bilinski (Dinamo) cu 8 goluri. Cei mai buni pasatori decisivi au fost Camora (CFR Cluj), Serginho (FC Braşov), Martinus (FC Botoşani), Tamuz (Petrolul) și Amorim (Astra), toți cu câte patru reușite. „Ceferiştii” clujeni Felgueiras şi Camora, dar şi portarul Iaşiului, Grahovac au intrat în acest sezon în rândul jucătorilor străini care au atins cifra celor 100 prezenţe în Liga 1. Astfel, numărul total al celor din Club 100 a ajuns la 44.
Grosul stranierilor este din Brazilia și Portugalia
Cele 18 echipe din Liga I au utilizat 152 de jucători străini în primele 17 etape ale Campionatului Național Liga 1. Interesant este că aceeaşi cifră a fost înregistrată și la finalul turului stagiunii precedente. Cei 152 de jucători străini provin din 45 de ţări, Brazilia şi Portugalia împărţind prima poziţie cu câte 18 reprezentanţi. Cele două sunt urmate de Franţa cu 10, Serbia și Croaţia cu câte 8, respectiv, Olanda cu 7. Străinii au marcat 155 de goluri în turul campionatului, asta însemnând un procent de 41,3% din totalul golurilor contabilizate. Cel mai mare număr de jucători străini înregistrat pe durata unei etape a fost de 92 şi s-a consemnat de trei ori, în etapele a 9-a, a 11-a și a 12-a. Cei mai puţini utilizaţi, 72, s-au înregistrat în runda a doua. În etapele a 15-a şi a 17-a străinii au marcat cele mai multe goluri, 13, iar cele mai puţine realizări ale acestora s-au înregistrat în runda a 16-a, cu doar patru reuşite.