Echipa feminină de gimnastică artistică a României, cu o sportivă de la CNS „Cetate” Deva în lot, a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a terminat pe locul 7 din opt echipe la turneul preolimpic de la Rio. Autoritățile locale din Deva au solicitat, ieri, printr-o scrisoare deschisă, ca Lotul național de gimnastică senioare să-și reia antrenamente la Centrul olimpic de la poalele Cetății Deva, primarul Petru Mărginean, apreciind că mutarea sportivelor la Izvorani a fost o greșeală ce a dus la ratarea calificării României la Jocurile Olimpice.
Încă un concurs „negru”
După „vinerea neagră” de la Campionatul Mondial de la „Glasgow 2015” care a obligat echipa României să participe la calificările pentru J.O. 2016, gimnastica feminină românească trăit încă o nouă contraperformanță. România a acumulat 216,569 puncte, la capătul unui concurs plin de ratări, și a terminat pe locul 7, din 8 participante, turneul preolimpic, fiind pentru prima oară din 1968 când România nu va avea o echipă în concursul olimpic de gimnastică. Brazilia, 226,477 puncte, Germania, 223,977 p, Belgia, 221,438 p, și Franța, 220,869 p, au ocupat primele patru locuri și au obținut calificarea la Jocurile Olimpice. Pentru echipa României, condusă de pe margine de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa și Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolișan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan și Silvia Zarzu. Cătălina Ponor a obținut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre, 14,600 la bârnă, dar a

ratat la sărituri (12,333), după cum Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733).
Note bune pentru deveancă
Sportiva Anamaria Ocolișan, de la CNS „Ceatate” Deva a obținut cele mai mar note din echipa României la sărituri (14.333) și paralele (13.200), dar a ratat la bârnă (12.566).  La sărituri, România a obținut un total de 56,123 puncte, la paralele am totalizat 50,599 puncte, la bârnă am avut 55,007 puncte, iar la sol au încheiat cu 54,840 puncte. Această contraperformanță survine după ce și echipa masculină a ratat calificarea la JO 2016 (5-21 august). România a participat cu echipa de gimnastică feminină la toate edițiile Jocurilor Olimpice după 1968 (Ciudad de Mexico). Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz. România avea deja un sportiv calificat individual la JO 2016, Marian Drăgulescu, datorită medaliei mondiale de argint de la sărituri. Atât băieții, cât și fetele vor primi câte un loc nenominal pentru probele individuale de la Rio, după ratarea calificării echipelor. Turneul Preolimpic a fost câștigat de Brazilia, mai mult sau mai puțin întâmplător, gimnastele „carioca”, cu excepția paralelelor (!), fiind ”numărul 1” pe toate aparatele, fiind secondate de Germania, Belgia și Franța (cu două  poziții penultime la sărituri, sol și un loc 4 la bârnă!), aceleași formații care au fost înaintea noastră și la Campionatele Mondiale de la Glasgow 2015.
Cer revenirea „acasă”
Autoritățile locale din Deva au solicitat, luni, printr-o scrisoare deschisă, ca Lotul național de gimnastică senioare să-și reia antrenamente la Centrul olimpic de la poalele Cetății Deva, primarul municipiului, Petru Mărginean, apreciind că mutarea sportivelor la Izvorani ar fi fost o greșeală ce a dus la ratarea calificării României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. „Cu tristețe vă readuc aminte că am atras atenția, în repetate rânduri, că mutarea Lotului Național de Senioare de la Deva la Izvorani nu a fost cea mai înțeleaptă decizie. Din păcate, rezultatele acestei decizii au condus către cel mai slab rezultat din istoria gimnasticii feminine românești”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă Federației Române de Gimnastică, Ministerului Tineretului și Sportului și Comitetului Olimpic Român. Primarul municipiului Deva afirmă, în scrisoarea deschisă, că a luat act „cu tristețe” de eșecul gimnastelor noastre și apreciază că este nevoie de o schimbare în ceea ce privește pregătirea lotului. „Faptul că gimnastica românească lipsește de la Rio este o grea lovitură pentru sportul românesc, pentru țară în general. Este semnul că trebuie schimbat ceva. În aceste condiții, reîntoarcerea gimnastelor senioare la Deva ar fi un lucru firesc”, susține Mărginean. În opinia sa, Centrul olimpic de la Deva îndeplinește toate condițiile pentru realizarea unor performanțe notabile în gimnastica feminină. Are sală de antrenament, condiții foarte bune de cazare și masă, numeroase alte facilități pentru sportive și antrenori, dascăli buni la clasă”, mai spune primarul municipiului. În final, acesta afirmă că autoritățile locale și județene vor oferi tot sprijinul necesar gimnastelor și antrenorilor în situația în care lotul va reveni la Deva.
Belu se oferă pe post de „țap ispășitor”
Fostul antrenor al echipei feminine de gimnastică a României, Octavian Bellu, a declarat că se aştepta ca gimnastele să rateze calificarea la Jocurile Olimpice şi spune că regretă că s-a implicat timp de 4 luni în pregătirea lotului. Tehnicianul alături de care România a cucerit 279 medalii a recunoscut că lotul pe care România l-a trimis la turneul preolimpic nu avea nici o şansă. „Dacă se doreşte neapărat un ţap ispăşitor, mă ofer eu. Indiferent cum priveşti situaţia tot Bellu şi Bitang sunt vinovaţi. Rezultatul era previzibil. Aceste fetiţe care trebuiau să-şi depăşească limitele au mers accidentate, cu infiltraţii, accidentări mai vechi, iar altele reveneau după pauze mai vechi. Cătălina Ponor a ajutat cât a putut. Eu zic din 2000, de la Atlanta, că lucrurile se vor stinge. Şi la Atlanta am fost la limită. În 2012, la Londra, dacă nu se întorceau Cătălina şi Sandra, lucrurile stăteau la fel de prost”, a spus Octavian Bellu. Tehnicianul este convins că lucrurile ar putea sta şi mai rău. „Am semne de întrebare în ceea ce priveşte fetele care ajung la lot. Eu am impresia că nu-şi doresc să facă performanţă, că nu le place acest sport. Alături de Mariana Bitang am vrut să dau o mână de ajutor, dar nu am avut pe cine ajuta. Nu poţi să merg la infinit cu nişte fetiţe care sunt la lot doar pentru că au vârsta potrivită. Şcoala românească de gimnastică există, dar dacă nu se va schimba ceva o să fie şi mai rău. Să sperăm că am învăţat ceva din această experienţă”. a mai spus Octavian Bellu. Antrenorul care are în palmares 39 de medalii olimpice spune că nu ia în calcul o revenire în sala de antrenamente.

FacebookLogin Form

Trafic.ro

Copyright SILVERSOFT © 2014. All Rights Reserved.